Flight Club Birmingham

Flight Club Birmingham is an 8,700 sqft venue is set over three floors, comprising 14 oches and two bars.

The concept for the ground floor is based around the idea of the fairground penchant for a ‘trick of the eye’. The design scheme is an exploration of the beginnings of animation and the moving image in the context of the Victorian fairground.

The ground floor space is dominated by a dramatic marquee-inspired ceiling feature and bar with perimeter trompe l’oeil ‘windows’ revealing the surrounding village fairground. The bar front features hand painted designs inspired by patterns found in traditional fairground games, combined with reclaimed Victorian fireplace tiles and laser cut blackened steel detailing. The canopy of the bar incorporates details found in traditional carousel canopies.

The ground floor also features incredibly rare original 19th Century fairground panels salvaged from a carousel designed by the pioneer of carousel design, Frederick Savage. These panels were re-staged with custom designed hand painted scenic artwork, fret cut panelling & bespoke lighting.

The wall lighting was custom designed by the Studio as a homage to the pioneers of animation. The phenakistoscope-inspired wall lights, allow guests to view these early experiments in animation for themselves.

The design scheme for the first floor is based around the British love of equestrianism and country pursuits. The hand painted scenic artwork on the first floor bar pays homage to the works of the 19th century Birmingham School of Landscape Artists.

The first-floor space is centred around a ceiling feature inspired by the designs of Architect Robert Adam. Classical motifs have been re-worked to reference inventions originating in Birmingham, which range from roller skates to the car horn! Custom designed lighting, furniture, wall finishes and carpets all feature within the design scheme.

The stairwell linking the ground and first floors of the venue became a feature in it’s own right. The theme of Victorian Orientalism found on the first floor was further explored in the choice of customised wallpapers for the stairwell and feature walls. A dense collection of original grandfather clocks and vintage pieces of artwork and objects add a further sense of eclecticism and density to the scheme.