Electric Shuffle London Bridge London

This flagship venue comprises over 8,000 sqft of space and is located directly under the concourse of the iconic London Bridge Station within five historic Victorian brick vault arches, in the heart of Central London. The grand and atmospheric vaults have been converted into a spectacular new venue, comprising two show stopping bars, 10 shuffle table play spaces and a various F&B spaces.

The venue has been meticulously designed to deliver a dramatic, experiential and conceptual space, showcasing the spectacular Victorian architecture still present below London Bridge station.

The design takes inspiration from the location of the venue at London Bridge and its function as a major transport hub. This idea of connectivity and dynamism are explored within the design with nods to both the transport aesthetic and the Art Deco period as a golden age of travel.The main bar design comprises beautifully complex triptych of arches designed to regress telescopically into the geometry of the existing brick archway. The bar includes a layering of hand painted finishes, bespoke wallpapers and custom designed joinery and metalwork detailing.

The bar’s design was inspired by the movement of light as it regresses through tunnels. This idea fuses the electrical-inspired aesthetic of Electric Shuffle with the train & transport inspired elements of the scheme.The second bar comprises a series of elongated sinuous arches, creating a sense of dramatic verticality within the space. The bar sits as a focal point stretching between the last two arches and its design was inspired by the complex arrangements of vaults and arches frequently seen in railway station architecture. Custom made chrome hemispheres set within the hand painted, illuminated arches are suggestive of over-sized rivets and the industrial-inspired ribbed timber and metal strapping details pay homage to the railway inspired aesthetic.

Custom designed lighting and bespoke designed materials reference Electric Shuffle’s Art Deco aesthetic but have been reimagined and overlaid with nods to elements of train & transport inspired aesthetics. Elements such as the dramatic oversized brass chandeliers, which run throughout the venue, have been custom designed by the Studio to pay homage to the iconic lighting found in grand railway concourses of the 20th Century.

Bespoke timber joinery has been designed to run as a central band wrapping the perimeter walls of the venue. This provides a visual and physical framework to the spaces as well as lending a sense of rhythm and continuity. The panelling, which utilises a mixture of ribbed timber, pleated velvets, metal meshes and textured glass, is reminiscent of the forms found within vintage train carriage detailing.

As part of the brief, the beautifully designed shuffleboard tables have been further evolved by the Studio to suit the complex geometry of the venue’s architecture. A new dramatic cantilevered metalwork feature, which includes pleated velvet and mesh detailing, has been custom designed for the venue to support lighting and enclose & enhance the tables, reinforces the transport inspired aesthetic.

The idea of connectivity and dynamism are further explored through the use of dramatic wall mural art within the venue. The large-scale hand painted work takes inspiration from the Futurist art movement and in particular pays homage to a school of early 20th Century British artists who worked under the banner of ‘Vortism’. Their work was inspired by the kinetic energy brought to transportation through the use of electricity and the Studio has taken inspiration from this idea of movement electrification and energy.

The essence of the interior design for Electric Shuffle London Bridge has been inspired by the energy, excitement and the age of early electrical experimentation fused with the dynamism and excitement of early 20th century transport hubs and the beauty & lustre of the golden age of train travel, all set against dramatic sweeping historical Victorian brick vault arches of London Bridge Station.